Back

Debatten op de VUB-campus in Etterbeek

Op 23 april 2024 had ik het genoegen om het langverwachte verkiezingsdebat bij te wonen op de VUB-campus in Etterbeek, georganiseerd door LVSV Brussel. Dit evenement richtte zich op twee cruciale maatschappelijke kwesties: migratie en onderwijs.

De paneldeelnemers waren:

  • Jan Busselen (PVDA)- Nadia Naji (Groen)
  • Hannelore Goeman (Vooruit)
  • Benjamin Dalle (CD&V) – Els Ampe (Voor U)
  • Tom Ongena (Open VLD)
  • Ben Weyts (N-VA) 
  • Bob De Brabandere (Vlaams Belang)

Het debat werd gemodereerd door Silke Goubin (professor vergelijkende politiek, KU Leuven).

Het debat zelf verliep goed, met kandidaten die de kans kregen zichzelf te presenteren en vragen uit het publiek te beantwoorden. Dit was een kans voor elke kandidaat om hun standpunten te verwoorden en in gesprek te gaan met het publiek over belangrijke kwesties. Echter, het echte hoogtepunt voor mij kwam na de formele debatten. Ik nam de gelegenheid te baat om te mengen met studenten en jonge aanwezigen om hun indrukken te peilen en hun verwachtingen van ons, de kandidaten, te begrijpen.

Uit deze gesprekken bleek dat veel aanwezigen teleurgesteld waren over de organisatie van het evenement en de interacties van de kandidaten. In plaats van zich te concentreren op hun visies en politieke standpunten, werd er merkbaar veel tijd besteed aan het aanvallen van elkaar, wat niet goed viel bij het publiek. Vooral jongeren uitten de wens voor debatten die substantiële discussie boven confrontatie prioriteren.

Verder leerde ik over het aanzienlijke belang dat deelnemers hechten aan mensen- en vrouwenrechten. Het was ook duidelijk dat er algemene zorgen zijn over het gebrek aan beschikbare informatie over de partijen en kandidaten. Daarnaast kreeg ik nog een belangrijke feedback: veel aanwezigen voelden dat ze sommige kandidaten niet goed kenden vanwege onvoldoende informatie die beschikbaar is via overheidsmedia.

Als kandidaat zijn deze interacties waardevol. Ze helpen me niet alleen te begrijpen wat het belangrijkst is voor onze jongeren en studenten, maar ook hoe wij, als kandidaten en toekomstige vertegenwoordigers, beter kunnen communiceren en betrokken zijn bij onze kiezers. De feedback die ik gisteravond ontving, zal ongetwijfeld mijn aanpak beïnvloeden en mijn toewijding bevestigen om te pleiten voor uitgebreide en toegankelijke informatie over de politieke opties die beschikbaar zijn voor kiezers.

Dank aan iedereen die aanwezig was en zijn gedachten met mij deelde. Jullie stemmen zijn belangrijk, en ze spelen een cruciale rol in het vormgeven van een democratische en geïnformeerde samenleving. Laten we dit gesprek voortzetten en samenwerken aan een toekomst die onze gedeelde waarden en aspiraties weerspiegelt.

#MartaBarandiy

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies