Back

Van Uitdagingen tot Verandering – Mijn Belgisch Verhaal

Beste mensen, hallo. Vorige week hield ik voor de eerste keer een livestream, en vandaag zetten we deze nieuwe traditie voort. Ik hoop dat u klaar bent met uw vragen voor mij. Vandaag deel ik graag mijn Belgisch verhaal met u.

In 2006 kwam ik op 22-jarige leeftijd naar België om samen te wonen met mijn toenmalige partner. Hij was een ondernemer met kledingwinkels in Antwerpen, Charleroi en Brussel. Tot mijn verbazing leefden we, ondanks zijn harde werk en bijdrage aan de economie, in slechtere omstandigheden dan diegenen die werkloos waren of afhankelijk van sociale zekerheid—sommigen van hen woonden bijna in villa’s. Hij legde uit dat de hoge belastingen voor ondernemers het minder voordelig maakten om een eigen zaak te hebben, maar hij gaf de voorkeur aan de onafhankelijkheid van het ondernemerschap boven afhankelijkheid van sociale zekerheid.

Wat ook schokkend was, was de realisatie dat individuen op langdurige sociale zekerheid, zonder werk of inspanning om werk te zoeken, in betere omstandigheden leefden dan wij. Deze ongelijkheid leek fundamenteel oneerlijk en belichtte de gebreken in een systeem waarbij degenen die bijdragen door werk en belastingen, slechter af waren dan degenen die geen bijdrage leverden aan de samenleving.

Toen ik in 2011 na mijn studie in Duitsland terugkeerde naar België, zwanger en met een naderende deadline voor mijn dissertatie voor de beurs van de Konrad Adenauer Stichting, stond ik onder immense druk. Met een pasgeboren dochter en de dissertatie die voor december 2011 moest worden ingediend, vreesde ik voor werkloosheid te midden van financiële beperkingen. Ondanks mijn taalvaardigheden in het Frans, Engels en Duits, was het navigeren op de Belgische arbeidsmarkt ontmoedigend, vooral zonder vloeiend Nederlands te spreken.

Op zoek naar kansen vond ik een rol bij Volvo Action Service, die hulp bood aan bestuurders in heel Europa. Deze rol bood een dynamische internationale omgeving, hoewel het een tijdelijke positie was met wekelijkse contracten. Later maakte ik de overstap naar een klantenservicepositie met maandcontracten, waarbij ik de instabiliteit ervoer van jarenlang werken zonder vast contract in België—een praktijk die ik diep oneerlijk vond.

België, een democratie met sterke Belgische en Europese juridische kaders, biedt wegen voor verandering. Ik zal meer delen over mijn Belgische ervaringen, inclusief het oprichten van mijn bedrijf in 2018, in toekomstige livestreams.

Een vraag die ik ontving raakt aan mijn identiteit: als iemand van Oekraïense afkomst, werkend aan projecten over Oekraïne, wat maakt mij Belgisch? Het is niet alleen het burgerschap. Mijn verhaal is diep verweven met België—mijn leven hier sinds 2011, de opleiding van mijn kinderen in Vlaamse scholen, en mijn betrokkenheid bij de lokale gemeenschap in Zellik en Asse weerspiegelen mijn integratie en bijdrage aan de Belgische samenleving.

Het kiezen om een VOOR U partij in het Europees Parlement te vertegenwoordigen, komt voort uit gedeelde waarden—liberale idealen, een visie voor een beter Europa en Vlaanderen, mensenrechten en verbeterde migratievoorwaarden sluiten aan bij mijn overtuigingen en Europese waarden. Dit zijn de 12 principes die mijn kandidatuur leiden.

Ik kijk ernaar uit om meer van uw vragen in onze volgende sessie te beantwoorden. Als u vragen heeft, schrijf ze dan alstublieft op, en ik zal mijn best doen om te reageren.

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies