Back

Beperking van landbouwproducten uit Oekraïne: een goede maar niet bevredigende compromis

Belgian farmers stand next to their tractors during a protest over price pressures, taxes and green regulation, on the day of an EU agriculture ministers’ meeting in Brussels, Belgium March 26, 2024. REUTERS/Yves Herman

Wij geloven dat deze nieuwe overeenkomst een moeilijk te bereiken compromis is voor alle EU-lidstaten, aangezien alle beslissingen bij consensus moeten worden genomen. Natuurlijk kan Oekraïne niet volledig tevreden zijn met sommige bepalingen van de gesloten overeenkomsten, gezien het feit dat landbouwexport in de context van een grootschalige oorlog essentieel is voor onze economie, die in een overlevingsstaat verkeert vanwege de oorlog die Rusland nu al drie jaar op rij voert.

Oekraïne is een agrarisch land en een betrouwbare partner van de EU in termen van landbouwimporten, zodat het opleggen van rechten op de grootste groepen goederen die het naar de EU exporteert, zelfs onder bepaalde voorwaarden, een significante impact zal hebben op de winsten van de Oekraïense economie. Desalniettemin, gezien de huidige situatie, is het handhaven van het regime van belastingvrije handel tussen Kiev en de EU inderdaad een bewijs van solidariteit. 

Deze beslissing, daar ben ik van overtuigd, is een compromisbeslissing, en ik betreur het dat Oekraïense boeren dit jaar al de negatieve gevolgen kunnen ondervinden.

Landbouwexport is een kritiek gebied voor de inkomsten in buitenlandse valuta van de Oekraïense begroting, die al bijna volledig is gericht op de financiering van de verdediging. We hebben het onscrupuleuze gedrag van sommige buurlanden gezien die maandenlang de grens hebben geblokkeerd en transportverbindingen hebben verlamd, wat miljarden dollars aan verliezen voor Oekraïne veroorzaakte. Deze acties werden van buitenaf geïnspireerd en waren bedoeld om ons in de rug te steken.

De situatie van exportbeperkingen vanuit Oekraïne is het onderwerp geworden van politieke manipulatie en regelrechte chantage door sommige pro-Russische politieke krachten, voor wie hun eigen winst waardevoller is dan mensenlevens, en dat is zeer betreurenswaardig. Daarom is de genomen beslissing vandaag de enige manier om het evenwicht in de landbouwhandel tussen Kiev en Brussel te handhaven. Oekraïne is een sterk land, en ik ben ervan overtuigd dat we deze moeilijkheden zullen overwinnen en dat we de handel in de landbouwsector volledig zullen hervatten, omdat het een wederzijds voordelige samenwerking is.

Oekraïne is de derde landbouwpartner van de EU. Deze landbouwproducten en grondstoffen staan al lang bekend om hun hoge kwaliteit en relatief lage kosten. Daarom ondersteunt hun aanwezigheid op de Europese markt veel grote en middelgrote bedrijven die producten verwerken en doorverkopen. Bovendien speelt Oekraïne een belangrijke rol in de levering van granen en granen aan de EU-markt, wat bijdraagt aan de duurzame ontwikkeling van voedselzekerheid.

Ik ben ervan overtuigd dat de handelsrelaties tussen Kiev en Brussel een veelbelovende toekomst hebben, gebaseerd op wederzijds respect en wederzijds voordeel voor de partijen. De douanebeperkingen zijn tijdelijk, ondanks alle mogelijke politieke manipulaties van sommige actoren. Het belangrijkste is dat de leiders van de EU, de meerderheid van de Europese politici en burgers weten dat Oekraïne, dat zich verdedigt tegen de agressor, hulp nodig heeft, omdat de oorlog van Poetin aan hun deur kan kloppen. Ik ben ervan overtuigd dat de EU de strategische partner zal blijven en dat onze relaties, inclusief op het gebied van landbouw, zullen groeien. Het belangrijkste vandaag is de overwinning op Poetin. Dat zal veel van de problemen die hij ons wil aandoen oplossen. Maar hij zal er niet in slagen.

#MartaBarandiy

Marta VOOR Europa:

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies