Back

Toespraak van Marta Barandiy op het Congres van VOOR U

Beste mensen, het is de eerste keer dat ik in het Nederlands voor het grote publiek spreek, maar ik breek deze barrière voor u. 

Ik word gevraagd om over migranten te spreken. Weet je, ik ben geen politicus zoals vele mensen hier, maar er zijn dingen die heel belangrijk zijn in de maatschappij en die veranderd kunnen worden, beter kunnen worden. Dus defensie, migratie, participatieve democratie. 

Dus over migratie. Voor u staat voor migratie met onze voorwaarden, of met Europese waarden. Migranten komen naar Europa om deze waarden te zoeken. Dat zijn waarden van democratie, rechtsstaat, vrijheid, veiligheid, welvaart. Ze komen hier omdat ze deze waarden in hun landen niet vinden kunnen. Die hebben ze hier, maar ze zijn niet vanzelfsprekend. 

Ze moeten gezekerd worden, beschermd worden. Dus daarom moeten Europese waarden in integratieprogramma voor migranten staan. Respecteer onze wetter, deel onze waarden, welkom in ons Europa. Ik ben zelf een migrant. Ik woonde in Charleroi en daar ben ik door het integratieproces gegaan. Ik woon nu in Zellik en daar ben ik door het integratieproces gegaan. Ik heb de integratie in Belgie twee keer gehad. Maar ik ben naar België, naar Europa, al met Europese waarden gekomen, omdat ik mensenrechten gestudeerd heb. In Oekraïne, in Duitsland, in Oostenrijk, in België. 

In België ben ik van alles geweest. Student, werknemer, een periode werkloos. Nu ben ik werkgever, ondernemer en activist. En bovenal ben ik Oekraïens bij geboorte. Ik ben als Belgisch-Oekraïense losttrekker voor het Europees Parlement vaak met het idee geconfronteerd dat ik allen Oekraine zal steunen en niet Vlaanderen. Ik zeg tegen iedereen, ik sta voor waardigheid en gerechtigheid. En die zijn universeel. Het is een realiteit dat Oekraïne voor deze waarden vecht. En dat is logisch dat ik dit volk steun. Maar dat is ook symbolisch dat het Oekraïense volk en het Vlaamse volk zoveel gemeen hebben. De strijd voor de taal, voor de identiteit en voor het stem. 

En daarom ben ik trots die brug te kunnen zijn tussen Vlaanderen en Oekraïne op een weg naar een sterker en vreedzamer Europa.

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies