Back

Unlock Ukraine: Een Inzichtelijke Dialoog met Viola von Cramon

In een boeiende sessie van Ontsluit Oekraïne zat Marta Barandiy samen met Viola von Cramon, de vicevoorzitter van de EU-Oekraïne Parlementaire Commissie en lid van de EU-Rusland Commissie, om haar perspectieven op de relaties met de EU, haar inspanningen voor Oekraïne, en haar visies op het geopolitieke landschap gevormd door Ruslands acties te bespreken.

Marta Barandiy samen met Viola von Cramon

Marta Barandiy: Hallo iedereen, ik ben Marta Barandiy. Vandaag praten we met Viola von Cramon over inzichten in Rusland en zijn relaties met de EU en de ontvouwende situatie in Oekraïne. Bedankt dat je bij ons bent, Viola.

Viola von Cramon: Dank je, Marta. Het is een kans om deze kritieke kwesties te bespreken en mijn ervaringen en standpunten te delen.

Marta: Je bent deel geweest van zowel de EU-Oekraïne als de Rusland-EU comités. Kun je reflecteren op je ervaringen, vooral gezien de huidige EU-Rusland relaties?

Viola: De relatie EU-Rusland is in wezen gestopt, verslechterde zelfs voor de recente escalaties. Mijn interactie met Russische vertegenwoordigers is minimaal geweest, wat een bredere disconnect benadrukt, aangewakkerd door conflicterende ideologieën en acties, vooral met betrekking tot Oekraïne.

Marta: Je werk gaat terug naar een langdurige betrokkenheid met Rusland. Hoe hebben je eerdere ervaringen je begrip van de regio gevormd?

Viola: Mijn reis begon met een stage in Rusland in 1993, waar ik streefde naar een begrip van de onderscheidende maatschappelijke en systemische verschillen. Ondanks de uitdagingen en de cultuurschok, boden deze ervaringen mij een diepgaand inzicht in de Russische manier van leven, wat instrumenteel is geweest in mijn politieke en humanitaire werk.

Marta: Overgaand naar je betrokkenheid bij Oekraïne, hoe zie je de steun die door de EU wordt geboden, en hoe zou het de bredere Europese geopolitieke landschap kunnen beïnvloeden?

Viola: De houding van de EU ten opzichte van Oekraïne betekent een toewijding aan democratie en internationaal recht, zij het met uitdagingen met betrekking tot snelle respons en strategische communicatie. De steun gaat verder dan louter politieke solidariteit, en benadrukt de noodzaak voor uitgebreide humanitaire, militaire, en strategische hulp aan Oekraïne te midden van zijn strijd voor soevereiniteit.

Marta: Gezien de beschuldigingen van genocide en de acties van de Wagner Groep in Oekraïne, hoe moet de internationale gemeenschap reageren op deze gruweldaden?

Viola: De daden begaan tegen Oekraïense burgers, met name kinderen, zijn in lijn met de definitie van genocide van de VN. Het is cruciaal voor de internationale gemeenschap, inclusief de EU, om beslissende actie te ondernemen, verantwoording te eisen voor deze misdaden en Oekraïne’s strijd voor gerechtigheid en onafhankelijkheid te ondersteunen.

Marta: Reflecterend op je carrière en de huidige situatie, zie je een tweede termijn voor je waarin je kunt blijven impact maken?

Viola: Absoluut. De ervaringen en connecties die ik heb ontwikkeld, vooral gerelateerd aan Oekraïne, Georgië, en Moldavië, onderstrepen het potentieel om invloed uit te oefenen en de weg naar democratie en stabiliteit voor onze buren te ondersteunen. Ik hoop op een tweede mandaat om dit essentiële werk voort te zetten.

Marta: Viola, je inzichten vandaag waren ongelooflijk verhelderend. Bedankt dat je je perspectieven hebt gedeeld en voor je voortdurende inzet voor Oekraïne en Europese waarden.

Viola: Dank je, Marta. Het is essentieel dat we deze gesprekken voortzetten en werken naar een vreedzame en democratische toekomst voor alle betrokken naties.

Viola von Cramon

Dit geformatteerde interview biedt een overzicht van Viola von Cramons perspectieven op EU-Rusland relaties, de rol van belangenbehartigingsgroepen zoals Promote Ukraine, en de toekomst van Oekraïne binnen de Europese context. Het vangt de essentie van de dialoog tussen Marta Barandiy en Viola von Cramon, reflecterend op eerdere ervaringen, huidige uitdagingen, en toekomstige aspiraties.

Bekijk het volledige interview in het Engels op YouTube:

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies