Back

Unlock Ukraine: Een gesprek met EESC-voorzitter Christa Schweng over steun, uitdagingen en de weg vooruit

In een tijd van ongekende uitdagingen voor Oekraïne, staat het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) als een teken van steun en solidariteit. We hadden het voorrecht om te spreken met EESC-voorzitter Christa Schweng over de inspanningen van het comité om Oekraïne te helpen, de impact van deze initiatieven en de visie op een toekomst waarin de plaats van Oekraïne in de Europese Unie is verstevigd. Schweng, die aan het roer heeft gestaan van het EESC tijdens enkele van de meest tumultueuze perioden in de recente geschiedenis, waaronder de COVID-19-pandemie en de aanhoudende crisis in Oekraïne, deelt haar inzichten over de kracht van het maatschappelijk middenveld, het belang van onderwijs in het verdedigen van de democratie, en haar persoonlijke reis in leiderschap.

Marta Barandiy: Voorzitter Schweng, kunt u reflecteren op het moment dat u besloot steun te verlenen aan Oekraïense maatschappelijke organisaties door hen de sleutel van de EESC-gebouwen te geven?

Christa Schweng: Zeker. De invasie van Oekraïne door Rusland op 24 februari was een schok voor ons allen. Het viel samen met de tweede dag van onze plenaire sessie, wat een onmiddellijke herziening van onze agenda noodzaakte om te focussen op hoe we Oekraïne konden ondersteunen. Onze onmiddellijke actie was het aannemen van een resolutie die Ruslands agressie in de sterkste bewoordingen veroordeelde. Het overhandigen van de sleutel aan Oekraïense maatschappelijke organisaties symboliseerde onze toewijding om directe communicatielijnen en steun te behouden. Het was cruciaal voor ons om de kennis en contacten levend te houden om uit eerste hand te begrijpen wat er in Oekraïne gebeurde.

Marta Barandiy: Sindsdien, hoe is de steun van het EESC voor Oekraïne geëvolueerd?

Christa Schweng: Onze steun was veelzijdig, niet alleen door fysieke ruimte en middelen te bieden aan Oekraïense organisaties, maar ook door Oekraïense maatschappelijke organisaties te integreren in onze sessies en vergaderingen. Deze inclusie getuigt van ons geloof in het belang van het geven van een stem aan Oekraïense activisten en burgers, waarbij onze sterke steun voor Oekraïnes toekomst binnen de EU wordt benadrukt.

Marta Barandiy: Hoe fungeert het EESC als een brug tussen Europese burgers en de instellingen van de EU, vooral in de context van crises zoals die in Oekraïne?

Christa Schweng: Het EESC is uniek omdat het bestaat uit werkgevers, werknemers en maatschappelijke organisaties, waardoor het een rijke bron van diverse perspectieven is die de EU-wetgeving effectiever kunnen informeren. In de context van Oekraïne is de betrokkenheid van het georganiseerde maatschappelijk middenveld cruciaal, vooral als we kijken naar de wederopbouw van het land. Ons werk om dialogen en begrip tussen Europese en Oekraïense maatschappelijke organisaties te faciliteren, is een hoeksteen van onze aanpak om bruggen te bouwen.

Marta Barandiy: Onderwijs speelt een cruciale rol in het verdedigen van de democratie, zoals u heeft vermeld. Hoe ziet u de betrokkenheid van burgers bij het vormgeven van initiatieven zoals het EU-pakket ter verdediging van de democratie?

Christa Schweng: Onderwijs is fundamenteel. Het voorziet mensen van de kritische denkvaardigheden die nodig zijn om waarheid van desinformatie te onderscheiden, een cruciale verdediging tegen buitenlandse inmenging en de verspreiding van nepnieuws. De betrokkenheid van burgers is essentieel voor het legitimeren en vormgeven van beleid dat onze democratische waarden beschermt. Door onderwijs en empowerment kunnen we een samenleving kweken die vraagt, begrijpt en de principes van democratie verdedigt.

Marta Barandiy: Reflecterend op uw voorzitterschap, wat zijn uw hoop voor de toekomst, zowel voor uzelf als voor de relatie van Oekraïne met de EU?

Christa Schweng: Mijn hoop is op een welvarend, inclusief en duurzaam Europa, dat leert van de uitdagingen uit het verleden om een sterkere toekomst op te bouwen. Voor Oekraïne stel ik me een toekomst voor waarin het een integraal deel is van de Europese Unie, onze gemeenschappelijke waarden deelt en bijdraagt aan onze gedeelde doelen. Persoonlijk zal ik blijven pleiten voor Europees sociaal beleid en diep betrokken blijven bij sociale zaken, waarbij ik mijn ervaring gebruik om een verschil te maken waar ik maar kan.

Afsluitende Gedachten

Na ons gesprek met voorzitter Schweng is het duidelijk dat de toewijding van het EESC om Oekraïne te ondersteunen verder gaat dan alleen woorden. Door actie, belangenbehartiging en het krachtige instrument van onderwijs, speelt het EESC een cruciale rol bij het vormgeven van een toekomst waarin democratie wordt verdedigd, het maatschappelijk middenveld wordt versterkt en de plaats van Oekraïne in de Europese gemeenschap is verzekerd. Schwengs leiderschap, gekenmerkt door empathie, veerkracht en een toekomstgerichte visie, dient als een inspiratie voor iedereen die streeft naar het maken van een verschil in deze turbulente tijden.

Bekijk het volledige interview:

Marta VOOR Europa:

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies