Back

Ongefilterde Koffie: Een gesprek met Marta Barandiy over de toekomst van Europa tegenover Rusland

In deze boeiende editie van “Ongefilterde Koffie” gaan we een meeslepende dialoog aan met Marta Barandiy, een vooraanstaande figuur in Europees recht en internationale betrekkingen en een voorloper in de politieke arena voor de VOOR U-partij op Europees niveau.

Met een uniek Belgisch-Oekraïens perspectief werpt Marta licht op de aanhoudende spanningen tussen de NAVO en Rusland en de voelbare bedreigingen waarmee Europa vandaag wordt geconfronteerd. Terwijl het spook van een wereldwijd conflict groot is, benadrukt Marta de dringende behoefte aan Europese eenheid en paraatheid tegen de achtergrond van cyberaanvallen, desinformatiecampagnes en directe aanvallen op Europese bodem.

Sluit je bij ons aan terwijl we ons verdiepen in de complexiteiten van Europese verdedigingsstrategieën, de fijnheden van internationale diplomatie en de ontembare geest van het Oekraïense volk in hun zoektocht naar soevereiniteit en vrede.

Maxime Binet: Vandaag gaan we de Europese top in Brussel bespreken en de mogelijke wereldoorlog tussen de NAVO en Rusland. Goedemorgen, Marta Barandiy.

Marta Barandiy: Goedemorgen.

Maxime Binet: Je leidt de NGO Promote Ukraine.org en treedt de politiek binnen voor de VOOR U-partij als lijsttrekker op Europees niveau. Je bent Belgisch-Oekraïens. Moeten Europeanen zich voorbereiden op een wereldwijd conflict tussen de NAVO en Rusland?

Marta Barandiy: In feite is de oorlog al hier, op Europese bodem, in Oekraïne en Europa. Het is al open oorlogsvoering in de vorm van cyberaanvallen, desinformatie, aanvallen op het GPS-systeem, maar ook chemische aanvallen. Het FSB-agentschap heeft mensen in Berlijn gedood, op NAVO-grondgebied. Er zijn al aanvallen op Europese bodem.

Maxime Binet: Charles Michel zei deze week dat als we vrede willen, we ons moeten voorbereiden op oorlog. Hoe moeten Europeanen zich volgens jou voorbereiden?

Marta Barandiy: We moeten de verdediging versterken, het defensiebudget verhogen en vooral, Poetin stoppen waar hij nu is, in Oekraïne, door meer wapens en luchtverdediging aan de Oekraïners te geven.

Maxime Binet: Maar Europeanen zijn het niet eens over deze kwestie.

Marta Barandiy: Oekraïne heeft zo snel mogelijk hulp nodig. Elke vertraging kost levens. Ondanks respect voor leiders die willen helpen, vraagt Oekraïne om wapens, geen troepen op de grond.

Maxime Binet: Laten we het hebben over hulp aan Oekraïne. De 27 lidstaten hebben al 31 miljard euro aan militaire hulp gestuurd, en er zal nog eens 20 miljard euro worden gestuurd. Is dat genoeg?

Marta Barandiy: Nee, het is nooit genoeg. Oorlog verbruikt snel middelen. De Europese industrie moet klaar zijn om meer steun te bieden.

Maxime Binet: En over onderhandelen met Vladimir Poetin?

Marta Barandiy: Nooit. Onderhandelen vandaag is gewoon Poetin tijd geven om zich voor te bereiden op de volgende aanval.

Maxime Binet: Op de Europese top werd besloten om Russische activa in Europa te richten. Bent u tevreden met deze beslissing?

Marta Barandiy: Ik begrijp de noodzaak, maar vrijheid en democratie zijn niet te koop. We moeten alles doen wat mogelijk is om Rusland te stoppen.

Maxime Binet: Eerlijkheid en actie, dan. Hartelijk dank voor deze ongefilterde koffie, Marta Barandiy, de lijsttrekker op Europees niveau voor de VOOR U-beweging.

Nawoord

Het gesprek van vandaag met Marta Barandiy brengt de kritieke uitdagingen en beslissingen waarmee Europa wordt geconfronteerd in een steeds volatieler globaal landschap naar voren.

Marta’s inzichten onderstrepen het belang van veerkracht, eenheid en proactieve maatregelen om democratische waarden en territoriale integriteit te beschermen tegen externe agressies. Terwijl Europa door deze turbulente wateren navigeert, symboliseren Oekraïnes solidariteit en steun een baken van hoop voor alle naties die streven naar vrijheid en vrede.

Laten we reflecteren op Marta’s boodschap van vastberadenheid en collectieve actie terwijl we nadenken over de weg vooruit in deze onzekere tijden.

Marta VOOR Europa:

By using this website you agree with Cookies and Privacy Policies. Read the Policies